fbpx

Verslaving

Je kan hier alle informatie vinden

Wat is een verslaving?

Lichamelijk en geestelijk

Een verslaving kan een lichamelijk en een psychisch aspect hebben. Met een lichamelijke verslaving bedoelen we dat onze hersenen zich aanpassen aan het gebruik van het middel, waardoor je er altijd meer van nodig hebt om hetzelfde effect te krijgen. Dit mechanisme is eigenlijk een soort beschermingsmechanisme van de hersenen. Het maakt dat bijvoorbeeld een alcoholist hoeveelheden drank kan verzetten die voor iemand die weinig of nooit drinkt dodelijk zouden kunnen zijn. Stop je met het gebruik van het middel, dan krijg je soms onaangename afkickverschijnselen. Daarom is stoppen vaak zo moeilijk. Maar niet elk middel is lichamelijk (even) verslavend.

De psychische verslaving betekent dat je enorm hunkert naar het effect dat het middel bij je veroorzaakt. Je hebt geleerd dat een glas wijn, een sigaret of een shot heroïne je deugd kan doen, waardoor de verleiding bijzonder groot blijft, zelfs al ben je lichamelijk van de drug in kwestie afgekickt.

Verslaving: Hulp nodig

Wanneer je zelf niet van je verslaving af kunt komen, heb je professionele hulp nodig. Bij Reset werken professionals zoals psychologen, therapeuten en ervaringsdeskundigen om je van je verslaving af te helpen. We weten wat er komt kijken bij het overwinnen van je verslaving, maar ook wat we moeten doen om een herval te voorkomen.

Schade

Niet alleen wie verslaafd geraakt, lijdt lichamelijke of psychische schade. Ook voor partners, kinderen en vrienden zijn er grote sociale gevolgen. De lichamelijke schade ten gevolge van het middelenmisbruik verschilt naargelang het middel, denk maar aan longkanker bij sigaretten en levercirrose bij alcohol.

De psychische schade als gevolg van middelenmisbruik beslaat ongeveer alle mogelijke psychische aandoeningen die een mens kan hebben: stemmingsstoornissen, angststoornissen, seksuele stoornissen, slaapstoornissen, psychotische stoornissen, delirium, dementie en geheugenstoornissen. Ook hier verschilt de schade van middel tot middel.

Alcohol en kalmeermiddelen kunnen bijvoorbeeld elk van deze stoornissen veroorzaken terwijl cafeïne vooral leidt tot angststoornissen en slaapstoornissen. Bovendien kunnen mensen met een verslaving in financiële problemen geraken, omdat ze veel geld nodig hebben voor hun verslaving.

Een verslaving kan ook in de hand gewerkt worden door een onderliggende psychische stoornis.

Welke verslavingen zijn er?

Er zijn verschillende soorten verslavingen. Een verslaving kan bestaan uit een gewoonte- of een middelenverslaving.

Middelenverslaving / Drugsverslaving

Een middelenverslaving is een verslaving die in stand gehouden wordt door het continue gebruik van een middel of substantie, die op zichzelf verslavend is doordat het een directe werking in de hersenen heeft.

Dit noemt men een psychoactief middel of drug. Er bestaan 3 verschillende categorieën psychoactieve middelen, namelijk:

De stimulerende middelen zoals amfetamine, cocaïne en XTC.

De verdovende middelen zoals alcohol, heroïne, opium en marihuana.

Verder bestaan er nog bewustzijnsveranderende of in de volksmond geestverruimende middelen, zoals LSD en paddo’s.

Medicijnverslaving

Een verslaving die vaak onopgemerkt blijft, voor een deel omdat het legale middelen betreft, is verslaving aan medicatie en dan met name aan angstdempers en slaapmiddelen, de zogenaamde benzodiazepinen als diazepam, oxazepam en lorazempan en aan pijnstillers op basis van opiaten. Deze laatste categorie heeft in de Verenigde Staten tot een heuse volksepidemie geleid.

Een gewoonteverslaving / gedragsverslaving

Een gewoonteverslaving is een afhankelijkheid van een handeling of gedrag. De gewoonte of het gedrag geeft de verslaafde een fijn gevoel. Voorbeelden van gewoonte- of gedragsverslavingen zijn; seksverslaving, werkverslaving, gok- of gameverslaving.

Wij bieden hulp bij

En de bijhorende problemen zoals:
agressie, depressie, angst, lage eigenwaarde, onzekerheid, vermijding, perfectionisme, …

Bel ons 24/7 voor een intake

Liever mailen?

reset-telefoon-contactopname-terugbellen

© 2020 Copyright - Alle rechten voorbehouden Reset (BVBA) - BE 0712.581.301