• VERSLAVING

  Wie zoekt die vindt

Verslaving, een ziekte.

Een verslaving heeft een lichamelijk en een psychisch aspect. Met een lichamelijke verslaving bedoelen we dat onze hersenen zich aanpassen aan het gebruik van het middel, waardoor je er altijd meer van nodig hebt om hetzelfde effect te krijgen. Dit mechanisme is eigenlijk een soort beschermingsmechanisme van de hersenen. Het maakt dat bijvoorbeeld een alcoholist hoeveelheden drank kan verzetten die voor iemand die weinig of nooit drinkt dodelijk zouden kunnen zijn. Stop je met het gebruik van het middel, dan krijg je soms onaangename afkickverschijnselen. Daarom is stoppen vaak zo moeilijk. Maar niet elk middel is lichamelijk (even) verslavend.

De psychische verslaving betekent dat je enorm hunkert naar het effect dat het middel bij je veroorzaakt. Je hebt geleerd dat een glas wijn, een sigaret of een shot heroïne je deugd kan doen, waardoor de verleiding bijzonder groot blijft, zelfs al ben je lichamelijk van de drug in kwestie afgekickt.

De lichamelijke schade ten gevolge van het middelenmisbruik verschilt naargelang het middel, denk maar aan longkanker bij sigaretten en levercirrose bij alcohol.

De psychische schade als gevolg van middelenmisbruik beslaat ongeveer alle mogelijke psychische aandoeningen die een mens kan hebben: stemmingsstoornissen, angststoornissen, seksuele stoornissen, slaapstoornissen, psychotische stoornissen, delirium, dementie en geheugenstoornissen. Ook hier verschilt de schade van middel tot middel.

Je hebt een middelen – en een gedragsverslaving.

Er zijn verschillende soorten verslavingen. Wat we weten is dat ze op dezelfde manier in het brein werken.

Middelenverslaving

Een middelenverslaving of ook drugsverslaving genoemd, is een verslaving die in stand gehouden wordt door het continue gebruik van een middel of substantie welke een roes geeft en waardoor de gebruiker na een tijd meer een meer nodig heeft van hetzelfde product of middel om zich goed te voelen.

Hieronder enkele verslavingen:

 • Cocaïneverslaving
 • Heroïneverslaving
 • Cannabisverslaving
 • Amfetamineverslaving
 • Alcoholverslaving
Gedragsverslaving

Een gedragsverslaving is een afhankelijkheid van een handeling of gedrag. De gewoonte of het gedrag geeft de verslaafde een fijn gevoel. Voorbeelden van gedragsverslavingen zijn :

 • seks/liefde/relatie
 • werken
 • gokken
 • gamen
Medicijnverslaving

Een verslaving die vaak onopgemerkt blijft, voor een deel omdat het legale middelen betreft, is verslaving aan medicatie en dan met name aan angstdempers en slaapmiddelen, de zogenaamde benzodiazepinen als diazepam, oxazepam en lorazempan en aan pijnstillers op basis van opiaten. Deze laatste categorie heeft in de Verenigde Staten tot een heuse volksepidemie geleid.

Wij bieden hulp bij

Families staan niet in de kou bij Reset

Familie & verslaving

Verslaving is een familieziekte. Niet alleen de verslaafde wordt geraakt, nee de hele familie.

familie therapie

Familiedag

Wij werken graag met de familie en naasten. Herstelmeetings, individuele sessies en relatietherapie.

Reset familie

Hoop Doet Leven

Zodra het herstel begint en het programma begint te werken, ontstaat er hoop en kunnen we met elkaar verbinden.

Wanneer je zelf niet van je verslaving af kunt komen, heb je professionele hulp nodig. Bij Reset werken professionals zoals psychologen, therapeuten en ervaringsdeskundigen om je van je verslaving af te helpen. We weten wat er komt kijken bij het overwinnen van je verslaving, maar ook wat we moeten doen om een herval te voorkomen.