• VERSLAVING IS EEN ZIEKTE

    Wordt altijd erger
    Een probleem van de hersenen
    Herstel is mogelijk

Verslaving is een ziekte.

Er wordt al eeuwenlang over verteld en geschreven en toch zijn er nog zo veel misvattingen over. De laatste jaren hebben we gelukkig meer en meer toegang tot het brein en dat zorgt er voor dat we meer en meer te weten komen hoe verslaving werkt.

Iedereen heeft een beloningssysteem. Verslaving verstoort dat systeem.

Verslaving is een hersenziekte. Het heeft een grote impact op de fysieke processen die in de hersenen plaatsvinden. Deze processen zijn een soort berichten die helpen bepalen hoe we ons voelen en waar we over denken. De paden die deze berichten afleggen, zijn gegroepeerd in een systeem dat het beloningssysteem wordt genoemd. Het heeft deze naam omdat het het deel van de hersenen is dat een gevoel van beloning creëert wanneer we dingen doen die belangrijk zijn voor onze overleving. Eten, seks en gezelligheid met vrienden of familie zijn enkele van de belangrijkste activiteiten die het beloningssysteem stimuleren.

Maar hier is het addertje onder het gras: andere dingen kunnen het beloningssysteem ook stimuleren. Drugs en alcohol kunnen niet alleen het beloningssysteem stimuleren, ze kunnen het ook overstimuleren!De reactie is zo krachtig dat het brein veel meer stoffen nodig heeft om al de processen uit te voeren. Er komt een hoger tolerantie gevoel waardoor je meer een meer nodig nodig hebt om hetzelfde doel te bereiken.  Het andere addertje is dat het beloningssysteem zoveel dopamine verbruikt waardoor het beloningssysteem helemaal verstoord wordt en je dus geen plezier meer haalt uit de gewonen dingen.. Dat betekent dat de persoon die verslaafd is aan drugs geen plezier kan beleven aan activiteiten die hij vroeger wel leuk vond.

Een lichamelijke verslaving

Met een lichamelijk verslaving bedoelen we dat je na bepaalde tijd meer en meer nodig hebt van het middel dat je gebruikt waardoor je lichaam afhankelijk raakt van het middel. Dit is zo bij alcohol en heroïne bijvoorbeeld.

De psychische verslaving

Vele verslaafden hunkeren vooral psychisch naar hun product. Het is zo normaal geworden om na het werk wijn te drinken of te gokken, dat de gewoonte een verslaving is geworden. Je bent dan psychisch afhankelijk geworden van je middel.

De lichamelijke schade komt met de jaren en kan ten gevolge van het middelenmisbruik zijn.  Denk maar aan longkanker bij sigaretten en levercirrose bij alcohol.

De psychische schade komt meestal sneller dan de lichamelijke schade. Denk maar aan depressie, angststoornissen, stemmingsstoornissen, slaapproblemen en psychotische stoornissen, als ook problemen met het geheugen. Ook hier verschilt de schade van middel tot middel.

Je hebt een middelen – en een gedragsverslaving.

Er zijn verschillende soorten verslavingen. Wat we weten is dat ze op dezelfde manier in het brein werken.

Middelenverslaving

Een middelenverslaving of ook drugsverslaving genoemd, is een verslaving die in stand gehouden wordt door het continue gebruik van een middel of substantie welke een roes geeft en waardoor de gebruiker na een tijd meer een meer nodig heeft van hetzelfde product of middel om zich goed te voelen.

Hieronder enkele verslavingen:

  • Cocaïneverslaving
  • Heroïneverslaving
  • Cannabisverslaving
  • Amfetamineverslaving
  • Alcoholverslaving
Gedragsverslaving

Een gedragsverslaving is een afhankelijkheid van een handeling of gedrag. De gewoonte of het gedrag geeft de verslaafde een fijn gevoel. Voorbeelden van gedragsverslavingen zijn :

  • Gokken
  • Gamen
  • Seks/liefde/relatie
  • Werken
  • Eetverslaving / stoornis

Familie & verslaving

Verslaving is een familieziekte. Niet alleen de verslaafde wordt geraakt, nee de hele familie.

familie therapie

Wanneer je zelf niet van je verslaving af kunt komen, heb je professionele hulp nodig. Bij Reset werken professionals zoals psychologen, therapeuten en ervaringsdeskundigen om je van je verslaving af te helpen. We weten wat er komt kijken bij het overwinnen van je verslaving, maar ook wat we moeten doen om een herval te voorkomen.