• Verslaafd aan coke

Onderweg naar mijn broer om hulp te vragen, in Borgerhout stoppen om drugs te kopen en huilend terug naar huis rijden om te gebruiken.

Ik ben Philip, ben 39 jaar en heb zoontje van 5 jaar. Ik ben een verslaafde.

Ben op mijn 13de beginnen experimenteren met softdrugs en drank en vrij snel volgde XTC en cocaïne.

Dat begon ik te gebruiken toen ik 18 was (op mijn verjaardag weet het nog heel goed) en dan is het heel snel geëvolueerd.

Ik heb altijd veel geld gehad, niet altijd op de legale manieren maar dat maakte ook dat ik de drugs kon kopen ,want cocaïne is vrij duur. Na vele jaren van gebruik ben ik cocaïne ook beginnen roken (crack) en dat heeft gemaakt dat ik het na een aantal jaar niet meer zag zitten. Toen heb ik zelf aan de bel getrokken en ben bij Reset terecht gekomen. Dat heeft me leven veranderd.

Wist jij al lang dat je een probleem had?

Ja, eigenlijk wel. Maar ….. de anderen hadden er niet veel problemen mee. En dat was mijn probleem. Ik bleef het doen omdat anderen er geen last van hadden. Op het einde had ik geen geld meer en moest geld gaan halen en mijne zoon heeft daar ook een grote rol in gespeeld. Maar ik wist wel al van mijn 22ste dat ik een probleem had.

Je zegt, de anderen wisten het niet, wat bedoel je daarmee?

Ze wisten dat ik het deed maar ze wisten niet dat ik het elke dag deed. Ik kon het heel goed verborgen houden en had geen financiële steun nodig, ik had precies een normaal leven. Ik ging op reis, mijn leven leidde alsof er niks aan de hand was.

“Onderweg naar mijn broer om hulp te vragen, in Borgerhout stoppen om drugs te kopen en huilend terug naar huis rijden om te gebruiken”

Heeft het lang geduurd om toe te geven dat je een probleem had?

Ja eigenlijk wel, eigenlijk wel ja.. want de laatste 3 jaar rookte ik het elke dag en ik heb vaak gezegd ik wil stoppen maar ik deed telkens gewoon verder. En ik zei wel is tegen vrienden dat ik een probleem had maar die wisten dan niet dat ik het rookte. Ik heb verschillende malen (misschien wel 20 keer) onderweg geweest naar mijn broer om te zeggen dat ik hulp nodig had maar draaide af in Borgerhout en reed al wenend naar de dealer om dan terug te gaan gebruiken. Dat was hard.

En telkens als ik nu die weg neem , denk ik daar aan terug.

Wat maakte dan dat je niet naar je broer ging?

Ja de verleiding maar ook de angst om het te gaan zeggen.

Had jij een bepaald beeld van een drugsgebruiker?

Ja dat was iemand die heroïne rookte of iemand die cocaïne smoort. En dat deed ik op het einde dus ik kon me niet meer voorliegen.

Maar dat heeft jaren geduurd. Ik heb altijd mijn leven geleid, altijd blijven werken, ik kon erop leven dus ik leek er tegen te kunnen.

Wat was uw rock bottom moment ?

Ik was bij mijn vriendin weggegaan ( waar ik een zoon mee heb) en naar mijn mama vertrokken om daar te gaan wonen. Ik snoof wel elke dag bij mijn mama thuis, smoren was daar niet mogelijk. Ik moest toen gaan werken en had tot 4u s ´ochtends gebruikt en wakker gebleven omdat ik een paar uur later zou moeten vertrekken. Ik reed weg en zag in de spiegel en dacht :zo kan ik niet gaan werken. Ik zie er echt slecht uit.

Ik heb toen besloten om niet te gaan, dealer gebeld, 2 gram gaan halen, 12 pintjes bier gaan halen en naar een parking gereden. Ik kwam daar aan om 6u en was daar nog alleen dus dat viel mee. Daar gebruikte ik maar toen werd het 7u30 en de mensen die moesten echt gaan werken, stoel achteruit gelegd en dacht wat ben ik hier aan het doen. Toen heb ik mijn broer gebeld en heb verteld wat ik aan het doen was. Hij schrok heel erg. Ik heb toen gezegd dat ze mijn die dag met rust moesten laten, want ik wou nog heel de dag door gebruiken en afscheid nemen.

Echt verschrikkelijk gevoel dat ik daar zat in de auto en niet meer kon deelnemen aan het leven.

Ooit andere hulp gehad voor je probleem?

Ja ooit een detox gedaan maar dat was niet voor mezelf maar voor anderen. Dat was 1 week en was al meteen terug aan het gebruiken.

Hoe ben je bij Reset terecht gekomen?

Toen ik mijn broer belde hadden zij al met Reset gesproken. Reset was al bij ons thuis geweest omdat de familie al zorgen had en ze wouden iets doen. Mijn broer heeft toen een afspraak gepland met Reset op zaterdag en heb na een dag en nacht te gebruiken met hen kennisgemaakt.

Gelukkig is het niet tot een interventie gekomen, wel tot een vrijwillige behandeling. Ik had me overgegeven.

Hoe lang ben je bij Reset gebleven?

Drie maand uiteindelijk. Twee maanden was het minimum maar heb de derde maand zelf beslist en daar ben ik blij mee. Ik had dat echt nodig.

Wat zijn voor jou de voordelen van een ambulant programma?

Ik heb in de gevangenis gezeten en daar had ik geen goed gevoel. In een opname weet ik dat ik mezelf zal aanpassen en zal functioneren maar dan kom ik buiten. Daarnaast had ik nog vrienden (ook al zag ik ze niet meer) en wou dat terug opbouwen. En dat gaat niet in een opname. En naar mijn zoon toe, ook. Zo kon ik hem blijven zien.

Wat was het moeilijkste op niet in opname te zijn?

Het was heel moeilijk in het begin. Omdat ik tot het besef kwam dat ik niets meer had. Het vertrouwen van mijn vrienden was weg en dat deed heel pijn.  Ik ging daarom heel snel naar meetings (zelfhulpgroepen) en dat is mijn redding geweest om de tijd te doden. Dat vertrouwen is nu wel terug, ben ik blij om.

Vond je het moeilijk om alleen te zijn?

JA! Een groot werkpunt. Als mijn moeder niet thuis was vond ik het heel moeilijk. Ik heb er mee leren omgaan, ik ben het aangegaan. En dat heeft me sterker gemaakt.

Nu geniet ik ervan om af en toe is alleen te zijn.

Ik kan me voorstellen dat het leven clean in het begin best pittig kan zijn. Geen structuur, geen begeleiding, wat moet ik doen… Hoe heb je dat aangepakt?

Ja ik was bang om clean te leven. Echt bang. Ik wist in het begin niet wat te doen. Daarom ben ik naar meetings gegaan en heb ik onmiddellijk geconnecteert met de anderen daar omdat ik dat nodig had.

Ik had ook angst om een goede papa te zijn maar dat is nu helemaal weg omdat ik zijn ogen zien glinsteren nu. Heeft me hard geholpen.

Waar heb je bij Reset het meeste aan gehad?

Leren omgaan met emoties en gevoelens, terug leren voelen. Vond ik heel moeilijk. Niet normaal. Ik kon er niet mee omgaan.

 Wat vond je het leukste bij Reset?

Terug een mens worden en dit samen met anderen te doen. Een leven terug opbouwen.

Je bent in een groep terecht gekomen, hoe was dat?

Vrij gemakkelijk, omdat ik een groepsmens ben. En ik vind het ook gewoon leuk om anderen te helpen. Leren luisteren naar een ander, samen sterker worden en ook de vooruitgaan bij anderen zien is top.

Hoe is het om de consequenties van je verslaving onder ogen te komen?

Ja vrij goed eigenlijk. Het ligt allemaal aan mezelf. Ik ben terug aan het werken, ik ben mijn problemen op te lossen , zowel financieel als relationeel. MAAR rustig aan.

Ik zoek oplossingen en geen problemen meer.

Hoe gaat het nu met je?

Goed eigenlijk. En vooral regelmatig rustig. En dat is een mooi geschenk. Ik heb mijn leven terug. EN vandaag 6 maand clean en ik ben zo trots op mezelf. (pinkt een traan weg)

Hoe gaat het nu met de relaties van je familie en vrienden?

Goed, heel goed. Vooral mijn petekind en de 2 kinderen van mijn broer. Ik heb ze gemist maar zij mij ook. Het gaat heel goed met mijn moeder en vader (ik had geen band met hem), tis leuk. Ik connecteer terug met iedereen.

En wat me opvalt is dat de mensen mij ook bellen nu omdat ze weten dat ik ga opnemen of dat ik er ga zijn , dat ze op me kunnen rekenen.

En de relatie met je zoon?

Geweldig. Ik zie hem hele graag en ben een goede papa nu. Ik ben er veel mee bezig want dat doe ik graag. En pas op he, papa zijn is niet gemakkelijk, voor mij toch niet. Met het verschil dat ik als hij er niet is goed voor mezelf zorg en zodat ik als hij komt er 100% voor hem kan zijn.

Wil je nog iets zeggen tegen de mensen die hulp zoeken?

Geef het een kans, het is prachtig om clean te zijn. Maar 6 maanden later, ben ik rustig en dat heb ik in al die jaren van gebruik niet kunnen vinden.

Het is de moeite om er voor te gaan! Als ik het kan, kan jij het ook!