Jeroen uit Gent, 28 jaar (verslaafd aan drank en drugs, veel gedragsproblemen) – nu 1 jaar in clean (en in herstel)

 Hoe kwam je in contact met Reset?

 Ik heb eerst in Gent gezocht omdat ik uit het Gentse afkomstig ben. Ik had een paar dingen gevonden op internet, en heb er toen contact mee opgenomen maar ze zeiden me dat er minimaal zes maanden wachttijd was om binnen te geraken.

Ik moest iets vinden want ik stond bijna op straat. Mijn vriendin ging me buitengooien, de situatie was uitzichtloos. Ik zag het zelf niet meer zitten. Ik was het beu. We zijn beginnen rondbellen, eerst bij een kliniek in Antwerpen maar dat was niet te betalen. We zijn een jong gezin en we konden geen duizenden euro’s missen. Dan zijn we Reset terecht gekomen. Financieel was Reset haalbaar, en achteraf bleek dat ook echt de moeite waard. Bovendien kon ik onmiddellijk op intake komen en starten. En dat was wat ik wou.

Was het de eerste keer dat je hulp zocht?

 Ja eigenlijk wel. Psychologen en therapeuten heb ik wel gehad maar het ging nooit over mijn verslaving (of het kwam niet bij me op). Ik praatte meer over depressie en andere problemen en kwam dus niet in herstel. Na de intake bij Reset ben ik mezelf wel die vraag gaan stellen of ik wel eens verslaafd zou kunnen zijn.

Waar had je last van in je leven?

 Ik was doodongelukkig. Ik sliep extreem slecht, ik had paniekaanvallen, ik voelde me alleen en had geen familieband, mijn band met papa was vervaagd en mama is depressief dus daar kon ik ook niet terecht.

Ik leefde in mijn cocon, duwde iedereen weg en gebruikte. Ik had zelfs geen aandacht meer voor mijn zoon. Als Reset niet was gelukt, dan zou ik op straat beland zijn en had ik waarschijnlijk een einde aan mijn leven gemaakt.

Het was vijf na twaalf dus?

Ik heb nooit iets willen delen, heb nooit iets gezegd, maar ook niet willen zeggen. Ik was een gesloten boek. Vanaf mijn 12de jaar ben ik gestopt met praten. Ik heb dat moeten leren. Dat was mijn eerste uitdaging bij Reset, dat ik moest leren praten over mijn problemen.

Je bent bij Reset gestart, hoe lang?

Ik moest mezelf leren kennen, ik ben zes weken bij Reset geweest en ik ben terug gaan geloven in mezelf (onder andere met behulp van schrijfopdrachten, de verhalen van anderen te horen, en vooral ook te horen welke schade de verslaving aanrichtte). Door nuchter te zijn, kon ik weer leven. Ik voelde me niet meer alleen.

In gebruik praat je niet over je problemen. Dat heb ik moeten leren.

En elke dag van Gent naar Deurne komen?

Dat was niet zo een probleem. Ik wou echt iets doen aan mijn probleem en ik moest niet blijven slapen. Ik kon zo bij mijn gezin zijn en mijn zoon leren kennen. Dat gaf mij extra motivatie. De uren van Reset zijn eigenlijk goed om het verkeer te omzeilen. Ik was elke dag wat vroeger en ‘s avonds gaf het mij de tijd om mijn dag wat te processen. Het is een goede verbinding.

Wat zijn de voordelen?

Ik hoefde niet naar Zuid- Afrika te gaan en bovendien zijn er bij Reset geen wachtlijsten.  Ik vind het een heel sterk programma met een erg professioneel team. Het waren soms zware en intensieve dagen, ik heb dan ook hard aan mezelf gewerkt en ben nu blij waar ik sta.

Hoe was het om in een “verlsavingscentrum” te zitten?

Ik heb nooit het “centrum” gevoel gehad. Iedereen hoort bij elkaar en er wordt heel goed voor ons en elkaar gezorgd. Samen koken, samen sporten dat geeft een fijn gevoel. Het was meer een thuissituatie. Voor mij was dat heel belangrijk. Het was een hechte groep, ik zie sommige mensen nog regelmatig terug.

Ben je hervallen tijdens het traject?

Het viel heel goed mee om clean te blijven. Het “vrij” zijn gaf me ook de kans om dingen te leren. Ik ging ook naar zelfhulpgroepen en wat ik daar zag en hoorde gaf me de kracht om niet te gebruiken.

Hoe lang ben je nu clean?

Ik ben nu 1 jaar clean!

Wat is er veranderd?

Ik heb mijn zoon leren kennen. Ik moet toegeven dat ik hem niet kende. Dat is een prachtig geschenk van mijn herstel. Ik ben terug beginnen leven: ik ben beginnen deelnemen aan de opvoeding van mijn zoon, ik heb leren tijd te maken voor mensen die ik gemist had, de band met papa is terug beter en ik heb me ook uitgesproken naar hem.

Ik ben super dankbaar dat ik clean en in herstel ben. En met mama heb ik de moed gevonden om dat contact te verbreken. Dat is een gezonde keuze geweest en dat is door mijn traject bij Reset gelukt.

Ik heb veel mensen in herstel leren kennen en ik ga nu op weekend met mijn lotgenoten. Mijn werk gaat terug goed, mijn collega’s vertrouwen me terug.

Dank u Reset! Ik ben gelukkig. Ik sta op zonder hoofdpijn, zonder paniekaanvallen en ik voel me goed. Mijn antidepressiva zijn bijna helemaal afgebouwd.

Wil je nog iets meegeven aan iemand die hulp zoekt?

Je leven is niet voorbij! Er is nog een kans. Het is nooit te laat om aan jezelf te werken. Ik heb niets afgewerkt, ik dacht altijd dat het gedaan was. Het is nooit te laat. Neem actie!

Er komt veel geluk voor in de plaats. Je moet het werk doen, maar het is de moeite.