• Seksverslaving

    Weet je niet meer wat gezonde intimiteit is?

Home » Seksverslaving

Wat is seksverslaving?

Seksverslaving wordt gedefinieerd als elk seksueel gerelateerd, dwangmatig gedrag dat interfereert met het normale leven en ernstige stress veroorzaakt t.o.v familie, vrienden, dierbaren en iemands werkomgeving.
Seksverslaving wordt ook seksuele afhankelijkheid en seksuele compulsiviteit genoemd. Hoe dan ook, het is dwangmatig gedrag dat het leven van de verslaafde volledig beheerst. Seksverslaafden maken van seks een prioriteit
belangrijker dan familie, vrienden en werk. Ze zijn bereid om wat ze het meest koesteren op te offeren om hun leven van promiscuïteit te behouden en voort te zetten.

Welke zijn de gedragspatronen?

Er is geen standaard gedragspatroon dat seksverslaving definieert. Hier zijn verschillende patronen: dwangmatige masturbatie,
dwangmatige heteroseksuele en homoseksuele relaties, pornografie, prostitutie, exhibitionisme, voyeurisme, onfatsoenlijke telefoontjes, kindermisbruik, incest, verkrachting en geweld. Zelfs de gezondste
vormen van menselijke seksuele expressie kunnen leiden tot zelfvernietigend gedrag.

Personen die één van deze patronen zien in hun eigen leven, of in het leven van iemand om wie ze geven, moeten professionele hulp zoeken.

Deze nadelige gevolgen ondervinden mensen die de controle verliezen over hun verslaving :

• Verlies van partner of echtgenoot (40%)
• Ernstige huwelijksproblemen of relatieproblemen (70%)
• Verlies van carrièrekansen (27%)
• Ongewenste zwangerschappen (40%)
• Abortussen (36%)
• Zelfmoordobsessie (72%)
• Zelfmoordpogingen (17%)
• Blootstelling aan aids en geslachtsziekten (68%)
• Juridische risico’s van overlast tot verkrachting (58%)

Patrick Carnes

Dr. Patrick Carnes schat dat drie tot zes procent van de bevolking seksueel verslaafd is. Het
blijft onduidelijk of het ene geslacht vaker seksueel verslaafd is dan het andere. Onderzoek door Dr. Carnes toont aan dat ongeveer 20 – 25% van alle patiënten die hulp zoeken vrouwen zijn. (Dezelfde man-vrouwverhouding wordt gevonden bij degenen die herstellen van alcoholverslaving, drugsverslaving en pathologisch gokken.)

Hoe pakken we dit aan ?

Eerst en vooral gaan we jou verslavingscyclus in kaart brengen. Een seksverslaving wordt ook wel een intimiteitsprobleem genoemd. Dat zou kunnen betekenen dat er onder het gedrag een ander probleem zit.

Eens je dit inzicht hebt verworven wordt het belangrijk om te stoppen met het praktiseren van je verslaving. Abstinentie is een essentieel onderdeel van de behandeling. Abstinent is niet hetzelfde als geheelonthouding. We gaan het gedrag dat jij ziet als problematisch, stoppen. Dat betekend dat jij bepaald.

Naast het behandelen van je gedrag en aanpakken van je onderliggende problemen, gaan we ook aan de slag met je familie. Partners zijn vaak erg getroffen en een onderdeel van jou herstel, is terug in volledige transparantie kunnen en willen leven.

Leer ook over de andere soorten verslavingen