• Mijn partner is verslaafd

  Therapie op maat
  Divers team van therapeuten
  Therapie direct thuis toepasbaar
Home » Mijn partner is verslaafd, wat nu?

Mijn Partner is Verslaafd: wat nu?

Het ontdekken dat je partner worstelt met een verslaving kan diep verontrustend en emotioneel uitdagend zijn. In deze complexe situatie, waarin zorg, onbegrip, frustratie en liefde vaak door elkaar lopen, wil Reset je graag bijstaan. Hier is een gedetailleerde gids om je doorheen deze moeilijke periode te loodsen.

Inzicht in Verslaving

Wat is een Verslaving Precies?

Verslaving is niet zomaar een ‘slechte gewoonte’. Het is een gecompliceerde aandoening waarbij er een dwangmatige behoefte ontstaat naar een bepaald middel of gedrag, ondanks de negatieve gevolgen hiervan.

Wat doe ik als mijn partner verslaafd is?

Een verslaving heeft zowel een grote impact op de mentale als de fysieke gezondheid van de persoon die verslaafd is, maar ook voor de geliefden rondom hen kan het een zware tol meebrengen. Wij bieden daarom een ambulante verslavingszorg die jouw partner ondersteunt waar nodig. Je kan kiezen voor verschillende types van programma’s. Zo hebben wij bijvoorbeeld een avondopname voor drankverslaving. Op die manier kan je nog steeds overdag tijd doorbrengen met je partner en samen werken aan de verslavingsproblematiek. Denk je bij jezelf ‘mijn partner is verslaafd, maar hij of zij ziet een residentiële opname niet zitten’? Dan is een dagopname wellicht de juiste oplossing. Wij geloven erin dat je duurzame resultaten kan bekomen door de geleerde technieken meteen om te zetten in de realiteit.

De Signalen Herkennen

Hoewel elke verslaving uniek is, zijn er enkele gemeenschappelijke symptomen:

 • Terugtrekking uit sociale gelegenheden.
 • Verlies van interesse in voorheen belangrijke activiteiten.
 • Onvoorspelbare stemmingswisselingen.
 • Het rechtvaardigen van het verslavingsgedrag.

Een Open Gesprek Voeren

Hoe pak je dat aan? Zoek een rustig moment zonder afleiding. Benader het gesprek vanuit een plaats van bezorgdheid, niet vanuit beschuldiging en gebruik “ik”-boodschappen zoals: “Ik maak me zorgen omdat…

ONZE PROGRAMMA’S

Herstel is een uitdaging, maar je staat er niet alleen voor. Reset is hier om te ondersteunen, te adviseren en te begeleiden.

dagprogramma restart
RESTART
dagprogramma
REFLECT avondprogramma
REFLECT
avondprogramma

Een aantal tips om het wat dragelijker te maken

 • Zelfzorg is Cruciaal

  Het is essentieel dat je ook voor jezelf zorgt: Sluit je aan bij onze familiegroepen, een plek van begrip en steun.

 • Duidelijke Grenzen Trekken

  Bepaal wat je wel en niet tolereert. Dit kan inhouden: Het niet overnemen van financiële lasten veroorzaakt door de verslaving of ze niet continu verdedigen wanneer ze hun verantwoordelijkheden ontlopen.

 • Blijf Jezelf Informeren

  Kennis is macht. Duik in literatuur over verslaving, neem deel aan informatiesessies of maak gebruik van de bronnen die Reset aanbiedt.

 • Herstel is een Continu Proces

  Het herstel van verslaving gaat met pieken en dalen. Blijf hoopvol en geduldig, maar vergeet niet jezelf en eventuele kinderen te beschermen.

Vind de zorgen die passen bij de noden van je partner

Je wilt je partner graag helpen en dat begrijpen wij maar al te goed. Een eerste stap is om te beseffen ‘mijn partner is verslaafd, maar daar kunnen we samen aan werken’. Dan komt Reset met enkele programma’s, zoals onze dagopname voor seksverslavingen, die begeleid worden door vakspecialisten. Zoek je toch nog iets anders, bijvoorbeeld een dagopname voor een eetstoornis? Bel ons vandaag nog via het nummer 03 345 80 70, wanneer je denkt ‘mijn partner is verslaafd en heeft dringend hulp nodig’.