• Mijn partner is verslaafd

Home » Mijn partner is verslaafd, wat nu?

Mijn partner is verslaafd: wat nu?

 Een verslaving heeft een grote impact op zowel de mentale als de fysieke gezondheid van de persoon die verslaafd is, maar ook voor de geliefden rondom hen eist het een zware tol. Verslaving is een familieprobleem. Iedereen is er mee bezig. De verslaafde is bezig met het gebruik en alles wat daarbij hoort. (liegen, bedriegen, manipuleren en ontkennen zijn de meest voorkomende). Meestal is de familie al veel langer hard aan het werk om de persoon met de verslaving in de hulp te krijgen. Vaak met wisselend succes.

 Het ontdekken of uiteindelijk aanvaarden dat je partner worstelt met een verslaving kan diep verontrustend zijn. In deze complexe situatie, waarin zorg, liefde, onbegrip en frustratie vaak door elkaar lopen, wil je weten wat je kan doen om te helpen of jezelf te helpen. Hier zijn enkele inzichten.

Inzicht in verslaving

Wat is een verslaving precies?

Verslaving is niet zomaar een ‘slechte gewoonte’. Het is een gecompliceerde aandoening waarbij er een dwangmatige behoefte ontstaat naar een bepaald middel of gedrag, ondanks de negatieve gevolgen hiervan. Wat zeggen mensen hoe het er uit kan zien?

 • Als ik begin kan ik niet stoppen.
 • Eentje is geentje
 • Altijd al veel gedronken
 • Makkelijk gestopt met drugs maar niet met drank.
 • Ik wil het zo graag niet doen, maar doe het toch.
 • Liegen liegen liegen

Dat laatste is waar veem partners op crashen. Dat hij af en toe gebruikt ok, maar dat liegen! En dat maakt de dans zo heftig omdat je eigenlijk de persoon wil zijn die alles wil weten van je partner. (vertrouwen de basis van een goede relatie?)

Begrip of confronteren?

We hebben dus initieel veel begrip omdat we houden van de persoon. Het kan iedereen overkomen. Als hij/zij niet gebruikt is het een ander persoon. Zo een fijn mens.

Dat gevecht is voor de partner vaak heel vermoeiend. Moet ik nu streng zijn? Begrip tonen? Moet ik nu voor mezelf kiezen terwijl iemand ziek is? Dat en waarschijnlijk nog vele andere vragen waar jij al een tijdje mee worstelt.

Wat kan je nu doen als je het “niet meer weet”?

 Zelf hulp zoeken. Dat is het allerbelangrijkste. Zoek steun en krijg handvaten om jezelf te beschermen en het probleem te begrijpen.

Waar kan je terecht?

Er zijn verschillende mogelijkheden als familie om hulp te vinden.

Hier heb je enkele:

 • Al-anon
 • Fenix
 • Praatgroepen voor familieleden
 • Een psycholoog
 De signalen herkennen

Hoewel elke verslaving uniek is, zijn er enkele gemeenschappelijke symptomen:

Zich willen isoleren
Verlies van interesse
Onvoorspelbare stemmingswisselingen
Het rechtvaardigen van het verslavingsgedrag

Een open gesprek voeren

Het belangrijkste is dat je blijft praten. Ook al heb je dingen al 100x gezegd, zeg hem/haar dat er hulp is.
3 mooie zinnen kunnen zijn: ik hou van je, ik kan je niet helpen, je weet ie dat wel kan.

Daarnaast is het belangrijk om aan zelfzorg te doen en je grenzen te respecteren. Als jij iets wil, blijf daar dan voor vechten.

Een aantal tips om het wat dragelijker te maken
 • Zelfzorg is cruciaal

  Het is essentieel dat je ook voor jezelf zorgt: Sluit je aan bij onze familiegroepen, een plek van begrip en steun.

 • Duidelijke grenzen trekken

  Bepaal wat je wel en niet tolereert. Dit kan inhouden: Het niet overnemen van financiële lasten veroorzaakt door de verslaving of ze niet continu verdedigen wanneer ze hun verantwoordelijkheden ontlopen.

 • Blijf jezelf informeren

  Kennis is macht. Duik in literatuur over verslaving, neem deel aan informatiesessies of maak gebruik van de bronnen die Reset aanbiedt.

 • Herstel is een continu proces

  Het herstel van verslaving gaat met pieken en dalen. Blijf hoopvol en geduldig, maar vergeet niet jezelf en eventuele kinderen te beschermen.