• Hulp nodig voor je gokverslaving?

Home » Gokverslaving

Hulp nodig voor je gokverslaving?

Een gokverslaving wordt niet zomaar de verslaving genoemd die het meeste lijkt op een drugsverslaving. De spanning en intensiteit die gepaard gaan met het inzetten zijn heel hoog. Reset helpt mensen met dat probleem om weer nuchter in het leven te staan.

Wat is een gokverslaving?

Een gokverslaving – ook wel bekend als pathologisch gokken of een gokstoornis – is een stoornis in de impulsbeheersing. Als je een dwangmatige gokker bent kun je de neiging om te gokken niet beheersen, zelfs niet als dit negatieve gevolgen heeft voor jou of je dierbaren. Je gokt altijd: wanneer je jezelf goed of down voelt, of je net gewonnen of verloren hebt.. je blijft gokken, ongeacht de gevolgen. Je gaat door, zelfs als je weet dat de kans om te winnen erg klein is of als je eigenlijk geen geld hebt om te verliezen.

Gokproblemen kunnen bij iedereen voorkomen, ongeacht de leeftijd. Het gokken gaat van een leuke, onschuldige afleiding naar een ongezonde obsessie met ernstige gevolgen. Of je gokt op sport, krasloten, roulette, poker of slots – in een casino, op het circuit of online: een gokprobleem kan jouw relaties onder druk zetten, het werk verstoren en tot financiële rampen leiden. Je kunt zelfs dingen doen waarvan je nooit had gedacht dat je ze zou doen (zoals enorme schulden maken of zelfs geld stelen om te kunnen gokken).

In België zijn er naar schatting 55.000 gokverslaafden. Doe er wat aan en stap in één van onze programma’s.

Wat zijn de symptomen van een gokverslaving?

Een gokverslaving wordt soms een “verborgen ziekte” genoemd omdat er geen duidelijke fysieke tekenen of symptomen zijn zoals bij een drugs- of alcoholverslaving. Probleemgokkers ontkennen of minimaliseren het probleem doorgaans ook – zelfs voor zichzelf. Je kunt echter een gokprobleem hebben als je:

✔ De behoefte voelt om geheimzinnig te zijn over jouw gokactiviteiten.

Je gokt in het geheim of liegt over hoeveel je gokt, waarbij je het gevoel hebt dat anderen het niet zullen begrijpen of dat je ze zult verrassen met een grote overwinning.

✔ Problemen hebt met het beheersen van jouw gokactiviteiten ?

Als je eenmaal begint met gokken, kun je dan weglopen en stoppen? Of ben je gedwongen door te gaan totdat je de laatste euro hebt uitgegeven, waarbij je de inzetten verhoogt om verloren geld terug te winnen?

✔ Ook gokt op de momenten dat je er geen geld voor hebt.

Je gokt totdat je de laatste euro hebt uitgegeven en gaat dan over op het geld dat je nodig hebt om rekeningen, creditcards of dingen voor je kinderen te betalen. Je voelt je misschien gedwongen om dingen te lenen, te verkopen of zelfs te stelen om te kunnen gokken.

✔ Familie en vrienden hebt die zicht zorgen maken.

Ontkenning houdt het gokprobleem in stand. Als vrienden en familie zich zorgen maken, luister dan goed naar ze. Het is geen teken van zwakte om hulp te vragen. Veel oudere gokkers vinden het lastig om hun volwassen kinderen te bellen als ze hun erfenis hebben vergokt, maar het is nooit te laat om te veranderen.

ONZE PROGRAMMA’S

Wekelijks naar de psycholoog is te weinig, een opname zie je niet (meer) zitten. Dan hebben wij een programma voor jou.

dagprogramma restart
RESTART
dagprogramma

REFLECT
avondprogramma