• Hulp nodig voor je gokverslaving?

Home » Gokverslaving

Hulp nodig voor je gokverslaving?

Een gokverslaving wordt niet zomaar de verslaving genoemd die het meeste lijkt op een drugsverslaving. De spanning en intensiteit die gepaard gaan met het inzetten zijn heel hoog. Reset helpt mensen met dat probleem om weer nuchter in het leven te staan.

Wat is Gokverslaving?

Gokken kan voor velen een onschuldige vrijetijdsbesteding zijn. Echter, wanneer het gokgedrag dwangmatig wordt en een schadelijke invloed heeft op iemands dagelijkse leven, hebben we te maken met gokverslaving. Dit is een complex probleem met diepgaande gevolgen, niet alleen voor het individu maar ook voor diens naasten.

Een gokverslaving – ook wel bekend als pathologisch gokken of een gokstoornis – is een stoornis in de impulsbeheersing. Als je een dwangmatige gokker bent kun je de neiging om te gokken niet beheersen, zelfs niet als dit negatieve gevolgen heeft voor jou of je dierbaren. Je gokt altijd: wanneer je jezelf goed of down voelt, of je net gewonnen of verloren hebt.. je blijft gokken, ongeacht de gevolgen. Je gaat door, zelfs als je weet dat de kans om te winnen erg klein is of als je eigenlijk geen geld hebt om te verliezen.

Hoe Begint Gokverslaving?

Het pad naar een gokverslaving is niet voor iedereen hetzelfde. Vaak begint het met:

Zoeken naar opwinding: Het gevoel dat je krijgt bij een overwinning kan intens zijn, wat het verlangen naar meer kan stimuleren.

Sociale druk: In bepaalde sociale kringen kan gokken gezien worden als een gebruikelijke bezigheid.

Persoonlijke problemen: Gokken als een manier om te ontsnappen van dagelijkse stress of problemen.

Misvattingen: De overtuiging dat je het “systeem” kunt verslaan of dat de grote winst net om de hoek ligt.

Gokproblemen kunnen bij iedereen voorkomen, ongeacht de leeftijd. Het gokken gaat van een leuke, onschuldige afleiding naar een ongezonde obsessie met ernstige gevolgen. Of je gokt op sport, krasloten, roulette, poker of slots – in een casino, op het circuit of online: een gokprobleem kan jouw relaties onder druk zetten, het werk verstoren en tot financiële rampen leiden. Je kunt zelfs dingen doen waarvan je nooit had gedacht dat je ze zou doen (zoals enorme schulden maken of zelfs geld stelen om te kunnen gokken).

In België zijn er naar schatting 55.000 gokverslaafden. Doe er wat aan en stap in één van onze programma’s.

ONZE POPULAIRE PROGRAMMA’S

Reset is er om te helpen. We bieden professionele ondersteuning voor diegenen die worstelen met gokverslaving en hun families.

Heb je vragen of heb je begeleiding nodig? Neem dan gerust contact met ons op.

dagprogramma restart
Restart
(Dagprogramma)

Een intensief traject gericht op diepgaande verandering.

Restart After Work
(Avondprogramma)

Speciaal ontworpen voor diegenen die willen blijven werken.

Psychische problemen
Restart op maat
(D
agprogramma)

Je volgt een programma van 9u per week en de rest bepaal je zelf.

Wat zijn de symptomen van een gokverslaving?

Een gokverslaving wordt soms een “verborgen ziekte” genoemd omdat er geen duidelijke fysieke tekenen of symptomen zijn zoals bij een drugs- of alcoholverslaving. Probleemgokkers ontkennen of minimaliseren het probleem doorgaans ook – zelfs voor zichzelf. Je kunt echter een gokprobleem hebben als je:

✔ De behoefte voelt om geheimzinnig te zijn over jouw gokactiviteiten.

Je gokt in het geheim of liegt over hoeveel je gokt, waarbij je het gevoel hebt dat anderen het niet zullen begrijpen of dat je ze zult verrassen met een grote overwinning.

✔ Problemen hebt met het beheersen van jouw gokactiviteiten ?

Als je eenmaal begint met gokken, kun je dan weglopen en stoppen? Of ben je gedwongen door te gaan totdat je de laatste euro hebt uitgegeven, waarbij je de inzetten verhoogt om verloren geld terug te winnen?

✔ Ook gokt op de momenten dat je er geen geld voor hebt.

Je gokt totdat je de laatste euro hebt uitgegeven en gaat dan over op het geld dat je nodig hebt om rekeningen, creditcards of dingen voor je kinderen te betalen. Je voelt je misschien gedwongen om dingen te lenen, te verkopen of zelfs te stelen om te kunnen gokken.

✔ Familie en vrienden hebt die zicht zorgen maken.

Ontkenning houdt het gokprobleem in stand. Als vrienden en familie zich zorgen maken, luister dan goed naar ze. Het is geen teken van zwakte om hulp te vragen. Veel oudere gokkers vinden het lastig om hun volwassen kinderen te bellen als ze hun erfenis hebben vergokt, maar het is nooit te laat om te veranderen.

De Diepgaande Gevolgen van Gokverslaving

Financiële problemen: Schulden, onbetaalde rekeningen, en soms zelfs tot diefstal of fraude gaan om aan geld te komen.

Psychologische gevolgen: Verhoogde stress, angst, schaamte, depressie en zelfs suïcidale gedachten.

Sociale consequenties: Relatiebreuken, verlies van vertrouwen bij vrienden en familie, en een groeiend gevoel van isolatie.

Gezondheidsklachten: Door stress veroorzaakte klachten zoals hoofdpijn, slapeloosheid, en maagproblemen.

Ondersteuning voor Familieleden

Het is voor naasten een uitdaging om de signalen te herkennen en gepast te reageren.

  • Informeer jezelf: Begrijp wat gokverslaving inhoudt.
  • Zoek deskundige hulp: In België zijn er vele instellingen en therapeuten die gespecialiseerd zijn in gokverslaving.
  • Grenzen stellen: Bescherm jezelf emotioneel en financieel.

Met moed, toewijding en de juiste ondersteuning is herstel niet alleen mogelijk, maar kan je ook weer heel gelukkig worden.  Samen met RESET bepaal je opnieuw je toekomst.