• Eetstoornis

    Wanneer eten geen basisbehoefte meer is.

Home » Eetstoornis

Wat is een eetstoornis ?

Een eetstoornis is een psychische aandoening die wordt gekenmerkt door verstoord eetgedrag. Sommige mensen met een eetstoornis eten te weinig, anderen juist teveel en weer anderen wisselen perioden van eetbuien af met perioden van (streng) lijnen.

Eetstoornissen die niet direct (uiterlijk) zichtbaar zijn, zoals boulimia en een eetbuistoornis zijn ‘onzichtbare eetsstoornissen’. Mensen met deze eetstoornissen lijden vaak in stilte.

Het merendeel van de mensen met een eetstoornis heeft een verstoord lichaamsbeeld en is bang om in gewicht aan te komen. Om gewichtstoename te voorkomen zien we vaak dat cliënten met een eetstoornis continu letten op wat ze eten, overmatig sporten, laxeermiddelen gebruiken of braken. Het gewicht wordt voor hen op den duur een obsessie en het lijnen, sporten of braken een verslaving.

Verstoord eetgedrag heeft meestal een psychische oorzaak. Vaak lukt het mensen met een eetstoornis niet om controle te krijgen op hun leven, waardoor ze grip proberen te krijgen op in ieder geval één gebied: eten en afvallen. En soms zien ze eten als troost of als manier om met hun emoties om te gaan.

Eetstoornissen komen vaker voor bij vrouwen dan bij mannen en voornamelijk in de leeftijdscategorie tussen de 15 en 30 jaar. Maar ook steeds meer kinderen en jonge mannen ontwikkelen een eetstoornis.

Symptomen eetstoornis

Een eetstoornis ontwikkelt zich vaak heel geleidelijk. Symptomen van een (beginnende) eetstoornis zijn:

  • Angst om dik te worden
  • Een verstoord lichaamsbeeld
  • Steeds meer bezig zijn met afvallen
  • (Streng) lijnen afwisselen met eetbuien
  • Gewichtsbeheersing door middel van overmatig sporten of bewegen, overgeven of het gebruik van laxeermiddelen
  • Lichamelijke klachten zoals misselijkheid of maagpijn
  • Liever niet eten als er andere mensen in de buurt zijn

DOORBREEK HET PATROON

Het is erg lastig om toe te geven dat je een eetprobleem hebt. Als je vastzit en geen hulp wil zijn de gevolgen hiervan erg groot voor jou maar ook je omgeving. En dat brengt schaamte met zich mee. Een verslaving overwinnen is zeer moeilijk en vraagt veel energie en aandacht.

Bij Reset begrijpen we als geen ander hoe het voelt en zetten je graag op weg naar herstel.

ONZE PROGRAMMA’S

Wekelijks naar de psycholoog is te weinig, een opname zie je niet (meer) zitten. Dan hebben wij een programma voor jou.

gefrustreerd
RESTART
dagprogramma

REFLECT avondprogramma
REFLECT
avondprogramma
Reset GO! dagtherapie
RESET GO!
jongeren
Chat openen
Heb je een vraag?