• Drugsverslaving

  Wij helpen jou een leven te leiden zonder drugs

Wat is een drugsverslaving ?

Een drugsverslaving is een chronische ziekte die wordt gekenmerkt door het zoeken naar en gebruiken van drugs. De zucht naar drugs is, ondanks de schadelijke gevolgen, dwangmatig of moeilijk onder controle te krijgen. De meeste mensen kiezen er de eerste keer vrijwillig voor om drugs te gebruiken. Herhaaldelijk drugsgebruik kan leiden tot hersenveranderingen die de zelfbeheersing van een verslaafde uitdagen en hun vermogen om de intense aandrang om drugs te nemen, belemmeren. Deze hersenveranderingen kunnen aanhoudend zijn, en daarom wordt een drugsverslaving beschouwd als een “recidiverende” ziekte – mensen die herstellen van stoornissen in het drugsgebruik lopen een verhoogd risico om terug te keren naar drugsgebruik, zelfs nadat ze de drug jarenlang niet hebben gebruikt.

drugsverslaving
cocaïne verslaving

Cocaïne

Een cocaïneverslaving is tegenwoordig niet meer weg te denken uit onze maatschappij. Er is een enorme toename in Vlaanderen van cocaïne gebruikers.  De “normalisering” is al een tijdje aan de gang, terwijl we weten wat de consequenties zijn van dit product. Volgens een rapport uit 2018 zijn overdoses zelfs met 5% gestegen. Omdat cocaine een snelle rush geeft en onmiddellijk zorgt voor mentale helderheid is het ongelooflijk verslavend. Langdurig cocaïnegebruik heeft een aanzienlijke invloed op de lichaamsfunctie en de algehele gezondheid.

Cannabis

Volgens de WHO is marihuana de meest gebruikte drug in Europa. Het geestverruimende ingrediënt in marihuana is tetrahydrocannabinol (THC), en hoewel de concentraties THC van bron tot bron verschillen, is de hoeveelheid marihuana gestegen van gemiddeld 4% in 1995 tot 12% in 2014, waardoor de huidige marihuana krachtiger is – en gevaarlijker – dan ooit tevoren.

Welke zijn de symptomen van een drugsverslaving?

 • Gevoel dat je de drug regelmatig moet gebruiken – dagelijks of zelfs meerdere keren per dag.
 • Een intense drang hebben naar drugs en daardoor niet helder of realistisch kunnen denken.
 • Na verloop van tijd steeds meer nodig hebben om hetzelfde effect te bereiken.
 • Grotere hoeveelheden gebruiken en gedurende een langere periode dan je  in eerste instantie van plan was.
 • Ervoor zorgen dat je de drugs altijd op voorraad hebt.
 • Geld uitgeven aan drugs, ook als je het eigenlijk niet kan betalen.
 • Niet voldoen aan verplichtingen en werkverantwoordelijkheden of bezuinigen op sociale of recreatieve activiteiten vanwege drugsgebruik.
 • Doorgaan met het gebruik van de drugs, ook al ben je jezelf ervan bewust dat het problemen veroorzaakt en/of je lichamelijk en psychisch letsel toe kan brengen.
 • Dingen doen die je normaal niet zou doen, alleen om de drugs te krijgen (bijvoorbeeld stelen).

DOORBREEK HET PATROON

Het is erg lastig om toe te geven dat je een drugsverslaving hebt. Teveel drugsgebruik en de gevolgen hiervan brengen schaamte met zich mee. Een verslaving overwinnen is zeer moeilijk en vraagt veel energie en aandacht.

Bij Reset begrijpen we als geen ander hoe het voelt en zetten je graag op weg naar herstel.