Corona & verslaving
Het Corona-virus slaat om zich heen, met alle gevolgen van dien. Iedereen is veel thuis en door gebrek aan sociale contacten kan dit negatieve gevolgen hebben op de mentale gezondheid. Alcohol en drugs worden vaak gebruikt om met negatieve emoties om te kunnen gaan. Tijdens deze Corona-crisis krijgen veel mensen te maken met (extra) spanningen en negatieve emoties. Als je al niet zo lekker in je vel zat, kan je daar nu extra veel last van krijgen.
Verslaving door het Corona-virus
Er wordt veel onderzoek gedaan naar Corona en de gevolgen van Corona op allerlei vlakken. Tot half april dit jaar was er echter nog geen specifiek onderzoek verricht naar de relatie van het Corona-virus en de veranderingen in drugs- en alcoholgebruik. De crisis was natuurlijk nog vrij jong en de eventuele gevolgen daarvan openbaren zich vaak pas later.
Van voorgaande crises met het SARS-virus en de Mexicaanse griep weten we dat het risico op alcoholverslaving en alcoholgebruik toeneemt bij mensen die veel stress ervaren, zoals bijvoorbeeld ziekenhuispersoneel. Hierdoor, en door de kennis die we hebben over de negatieve effecten van het Corona-virus op de mentale gezondheid, weten we dat het voor deze crisis ook kan gelden. Het virus heeft een enorme negatieve impact op de mentale gezondheid van mensen, en specifiek voor het personeel van de gezondheidszorg.
De meest voorkomende klachten die mensen door het Corona-virus en de genomen maatregelen ervaren zijn angst, depressieve gevoelens en posttraumatische stress symptomen (PTSS). Angst en stress zijn veelvoorkomende oorzaken van (toenemend) alcohol- en drugsgebruik. Vaak worden deze middelen gebruikt om met de negatieve emoties om te kunnen gaan, het zogeheten coping. Coping is de manier waarop mensen met negatieve emoties omgaan.
Herstel tijdens Corona
Het kan ook voor komen dat je de stap hebt genomen en al aan je herstel werkt. Je ging eindelijk de goede kant op, en toen kwam Corona. Hierdoor word je in één keer op jezelf teruggeworpen. Je kunt niet meer naar therapiesessies toe, bent veel thuis en hebt daardoor weinig afleiding. Als je toch veel zin krijgt om weer te gaan drinken of drugs te gebruiken, probeer dan toch afleiding te zoeken voor jezelf. Dit kan bijvoorbeeld door uitgebreid te gaan koken, een wandeling te maken of een film te kijken. Als je ervaart dat de trek ook weer weggaat zal dit je echt een positieve boost geven! Zo weet je dat je jezelf een volgende keer ook in de hand hebt.
Wat kunnen we zelf doen?
Er zijn een aantal dingen die we zelf kunnen doen om een toename aan verslavingen te voorkomen tijdens deze Corona-crisis. Als eerste moeten we goed op onszelf letten. Merk je dat je last hebt van angst en depressieve gevoelens tijdens deze Corona-crisis? Blijf er niet meer zitten maar zoek hulp. Dit hoeft niet bij een professionele instantie (kan natuurlijk wel) maar het helpt vaak al om mensen om je heen in vertrouwen te nemen en daar af en toe mee te praten. Er zijn gelukkig genoeg middelen waarmee we nog kunnen communiceren (appen, bellen, skype, etc.).
Daarnaast is het belangrijk om elkaar in de gaten te houden. Merk je aan iemand dat diegene niet lekker in zijn of haar vel zit? Steek niet je kop in het zand maar ga het gesprek aan. Samen houden we een oogje in het zeil en zorgen we voor elkaar.