Ik schaamde me zo hard dat ik drugs gebruikte als verpleegster dat ik nooit heb durven zeggen dat ik een probleem had.

Ik ben Cindy, 34 jaar en heb een dochter Amber en die is 9 jaar oud. Ik ben vier jaar geleden gescheiden en woon nu alleen. Ik kamp al jaren met een verslaving. Drugs en gokken. Nu ben ik 6 maanden clean.

Op mijn veertiende ben ik beginnen gebruiken. Ik had een vriendin en op de nacht van de film op de chiro had zij iets bij. Ik heb dat toen gedaan. Het was XTC. En dat was zo leuk dat ik direct nog wou. Vrij snel was het al meer en ik deed het ook graag. Ik begon vrij snel problemen te krijgen thuis en op school. Ik trok me van heel weinig iets aan. Ik heb dan ook speed leren kennen en dat hielp me heel erg tijdens mijn weekendwerk. Ik kon dan langer doorgaan. Ik moest het ook allemaal bekostigen dus ik moest hard werken.

Dan ben ik mijn jobkes kwijt geraakt en ben ik beginnen dealen. Tot ik na 3 maanden al werd opgepakt.

Ik ben toen naar de psycholoog beginnen gaan en dat deed deugd. Ik heb een jaar niet gebruikt en het ging goed met mij. Dan ben ik verder gaan studeren, terug beginnen gebruiken en niet meer kunnen stoppen. Dan is er een periode gekomen van minderen, dan weer meer, het gokken kwam er toen ook bij. Ik ging met mijn vriend naar de casino en dat liep ook snel weer mis. En dan gebruikte ik weer meer. Dat is de rode draad van mijn leven. Altijd proberen te minderen maar nooit echt volhouden.

Ik heb door mijn vriend cocaine leren kennen en toen heb ik echt ervaren hoe verslaafd ik was. Ik kon niet stoppen. Ik werd zwanger en zelfs dan was het moeilijk om te stoppen. Gelukkig is ze gezond geboren maar vrij snel ben ik terug gaan gebruiken en het werd weer meer en meer. Een pasgeboren baby, veel drugs, gekke situaties. Het was verschrikkelijk. Dat was een heel donkere periode. Uiteindelijk weggegaan bij mijn vriend. Het was een wazige periode. Ik was het leven beu. Ik voelde me ook zo alleen. Ik begon terug speed te gebruiken om alles te kunnen bolwerken en begon ook weer te gokken. Ik sloot mezelf helemaal op in mijn bubbel. Dat deed ik het liefst. Uiteindelijk liep alles fout.

Mijn leven was een puinhoop. Ik moest iets doen aan mijn leven.

Hoe ben je bij Reset terecht gekomen?

Mijn vader had reclame gezien van Reset en vertelde mij erover. Ik stuurde meteen een mail en mocht op gesprek komen. Ik zat toen nog in Duffel op de PAAZ.

Je koos uiteindelijk voor Reset , een ambulant programma … waarom?

Ik ben in opname geweest in Duffel omdat ik weg moest van thuis. Heel even uit de omgeving. Maar ik heb een dochter en wou graag de band met haar verbeteren. Ook wist ik dat een langdurige opname mij op lange termijn niet zou helpen omdat ik dan te weinig werk aan de dagdagelijkse problemen.

Reset biedt naast een intensief opname traject ook de mogelijkheid om thuis te slapen en dus ook te werken aan die dagdagelijkse dingen.

Was je niet bang om te hervallen tijdens Reset?

Ja ik was bang. Uiteindelijk is het meegevallen, ik heb één maal een slaappil genomen en ook al vond ik dat allemaal niet zo erg, heb ik toch wel veel uit geleerd. Reset wees me op de handling en de waarom ik het deed en toen werd me duidelijk dat ik dat ook gebruikt had. Ook heel blij dat Reset niet meteen mensen aan de deur zet als ze gebruiken. Ik kon ervan leren.

Hoe lang ben je bij Reset gebleven?

3 maanden. En ik volg nu de nazorg nog omdat ik geconnecteerd wil blijven.

Hoe heb je dat aangepakt naar je werkgever?

Ik ben eerlijk geweest. Ik had het geluk dat mijn baas mijn leven al wat kende. Ik kon het niet meer verstoppen en wou het absoluut zeggen.

Je krijgt veel vrijheid , sommige hebben daar schrik voor , hoe was dat voor jou?

Zoveel vrijheid was dat niet hoor. Het is een intensief programma en dat maakt dat ik s´avonds heel moe was. Ik ging ook naar zelfhulpgroepen en was veel met mijn Amber (dochter).

Het grote voordeel is dat je meteen leert hoe die vrijheid in te vullen. In een kliniek heb je die niet en dan kom je buiten en je moet het gaan doen. Daar liep het vroeger vaak mis. Dat heb ik dus goed kunnen oefenen.

Waar heb je het meeste aan gehad bij Reset?

De momenten dat ik in de weerstand ging. Daarmee bedoel ik dat de confrontaties met anderen en van anderen mij het meest hebben gebracht. Ik heb verschillende keren willen stoppen en weglopen maar het zijn in die momenten dat ik het meest heb geleerd.

Welk onderdeel van het programma vond je het best?

De groep sessies. Dat was het onderdeel waar ik in het begin het meest tegen opkeek maar uiteindelijk heb ik daar het meest aan gehad. Je leert er zo veel bij en vind herkenning in anderen. Ik herinner mij een moment dat ik een Resetter op zijn plaats zette omdat hij zo hard in oud gedrag zat en dat niet zou zien. Ik mocht toen van de counselor mijn gedacht zeggen en wat er toen allemaal uitkwam, wauw. En dat deed deugd.

 Hoe was het voor jou dat Reset werkt met ervaringsdeskundigen?

Voor mij was dat heel belangrijk want ze gaven mij enerzijds het gevoel mij te begrijpen omdat ze het zelf hebben meegemaakt, anderzijds voelde ik ook weinig ruimte om te liegen omdat ik het gevoel kreeg dat zij het door hadden als ik dat probeerde.

Hoe is het om de consequenties van je verslaving onder ogen te zien?

Hard, heel hard. Dat doet pijn. (krijgt het moeilijk en huilt).

Wat was het zwaarste?

Dat ik er voor Amber niet kon zijn. Dat is geen goede mama kon zijn. En de financiële put die ik achterliet door het gokken.

Heb je dat een plaats kunnen geven?

Ja ergens wel maar het blijft heel moeilijk. Het blijft moeilijk om erover te praten want ik schaam me erg.

Hoe gaat het nu met jou?

Het gaat goed. Ik merk wel dat ik op dit moment heel even uit balans ben en dat heeft onmiddellijk invloed op mijn welzijn. Maar ik heb wel het gevoel dat ik deze keer genoeg tools heb om clean te blijven. Ik heb er ook al veel voor terug gekregen.

Ik heb terug werk, ik doe het graag, wordt gewaardeerd. En de band met mijn dochter is terug veel beter.

Hoe is de band nu met haar?

Ja heel goed. Ze vertrouwt me terug. We doen veel samen als ik niet moet werken. Ze is ook terug aan het open bloeien.

Je drinkt ook niet meer. Hoe is dat?

Raar maar ben er ok mee. Ik wil niet meer terug naar de drugs en drank is ook een drugs. Ik heb al vaak gehoord dat drank mij terug bij af kan brengen en dat wil ik niet meer. Ik wil mijn relatie met mijn dochter niet op het spel zetten.

Heb je nog een boodschap voor mensen die opzoek zijn naar hulp?

Durf hulp vragen. Doe het. Het geschenk dat volgt is prachtig.