Ben ik verslaafd aan gamen?

Spendeer jij heel wat uren per dag achter de computer, tablet, PlayStation of andere console?

Functioneer je nog amper, denk je alleen maar aan gamen, maar heb je niet het gevoel dat je verslaafd bent?

Wel, wij zetten even op een rijtje wat een gameverslaving juist inhoudt en wat je er aan kunt doen.
Wat is een gameverslaving?
Men spreekt over een gameverslaving wanneer gamen het leven van een persoon domineert en gamen een dwang wordt. Volgens het WHO (wereldgezondheidsorganisatie) zijn experts het erover eens dat dwangmatig gamen tot gezondheidsproblemen kan leiden en daarom moet worden behandeld.

Een gameverslaving is een psychische aandoening die miljoenen mensen ter wereld treft. Net zoals een alcoholverslaving heeft het een serieuze impact op je leven. Het verschil tussen een gezonde hobby en een verslaving, is de negatieve impact die de activiteit op je leven heeft, zowel op sociaal en familiaal vlak als op professioneel en educatief niveau.

Wat zijn de eigenschappen van een gameverslaving?
Er is sprake van een ziektebeeld wanneer er een gebrek aan controle is over hoeveel je gamet, wanneer het gamen voorrang krijgt op alle andere dagelijkse activiteiten op een manier waarop het functioneren aangetast wordt en het leidt tot angsten. Je hebt een verminderde controle over het gamen, namelijk hoe lang en hoe vaak je gamet.

Hier zijn de 9 symptomen van een gameverslaving:

  1. Je bent obsessief bezig met games. Je gedachten gaan regelmatig over eerdere gameactiviteiten of je denkt aan je volgende gamesessie. Gamen is de dominante activiteit in je dagelijks leven.
  2. Je vertoont terugtrekkingsdrang als je niet gamet. Je bent prikkelbaar, angstig of verdrietig omdat je niet kan gamen.
  3. Je wil ook meer en meer tijd spenderen aan gamen.
  4. Je hebt al wel geprobeerd om te minderen of te stoppen met gamen, maar dat is mislukt.
  5. Je hebt minder belangstelling voor je andere hobby’s en activiteiten.
  6. Je weet wel dat het niet goed is voor de gezondheid om zo veel te gamen, maar je blijft excessief gamen.
  7. Je liegt ook over de hoeveelheid tijd die je besteed aan gamen.
  8. Heb je negatieve gevoelens, zoals schuld of angst, dan ga je die ontvluchten of verlichten door te gamen.
  9. Je hebt een belangrijke relatie, job, of opleidings- of carrièremogelijkheid in gevaar gebracht of verloren door te gamen.

Onderschat een gameverslaving niet
Een gameverslaving is een serieuze aandoening en veroorzaakt ernstige schade in je leven. Verslaafden gamen meer dan 10 uur per dag en hebben vaak een slaapgebrek en een slecht dieet.

Ze zijn humeurig, prikkelbaar, depressief en fysiek agressief. Op lange termijn kan dit zelfs verwoestend zijn voor mensen die verslaafd zijn aan gamen.

Als je je herkent in de symptomen van een gameverslaving, moet je de moed niet opgeven. Het is misschien beschamend, want het is niet makkelijk om toe te geven dat je een probleem hebt. Je verslaving overwinnen is moeilijk en vereist veel aandacht. Zoek daarom professionele hulp.

Reset kan helpen je leven terug op de rails te krijgen. Kijk hier om te weten hoe we jou kunnen helpen met je gameverslaving.